13 Ιαν 2018

Θέλουν μουγκή την Εκκλησία;



Οχι απλώς γκάφα, αλλά τεράστιο ολίσθημα ήταν αυτό που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, με την τραγική διαρροή ότι η Εκκλησία στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων είναι στη γραμμή της Χρυσής Αυγής.
Την ώρα μιας κρίσιμης εθνικής διαπραγμάτευσης πρέπει να κλείνεις και όχι να ανοίγεις μέτωπα, και κυρίως με την Εκκλησία, που στην Ιστορία της Ελλάδας έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στα εθνικά θέματα. 
Η κουλτούρα ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να μιλά και ότι πρέπει να περιορίζεται στα του οίκου της, είναι και αντιδημοκρατική και αντεθνική. Αλίμονο εάν η επιλογή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, όταν μιλά κάθε πικραμένος για το θέμα, είναι να επιτίθεται στην Εκκλησία και να την ταυτίζει με το όποιο πολιτικό κόμμα, και κυρίως με τη Χρυσή Αυγή, γιατί υποστηρίζει ό,τι και η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού: Οτι δεν πρέπει να λάβουν το όνομα «Μακεδονία» τα Σκόπια. Ακόμη χειρότερα εάν η άποψή του είναι ότι πρέπει η Εκκλησία να... αφορίσει τα συλλαλητήρια, για να μην ενοχλούνται οι Σκοπιανοί!

Καλό θα ήταν ο υπουργός Εξωτερικών, που εκτός των άλλων είναι και πανεπιστημιακός, να ζητήσει τη βιβλιογραφία για τον ρόλο των Ελλήνων ιεραρχών και του κλήρου σε όλες τις δύσκολες φάσεις της ελληνικής Ιστορίας, για να δει την τεράστια προσφορά στην πατρίδα και τη δημοκρατία εκατοντάδων γνωστών και άγνωστων ρασοφόρων. Διότι δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ο ΥΠΕΞ διαβάζει μόνο για τους ελάχιστους στο διάβα της ιστορίας της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας που ήταν απόντες από τους αγώνες του Εθνους μας και πρόδωσαν το ράσο τους.
Παράλληλα, η επιχείρηση ταύτισης της Εκκλησίας με τη Χρυσή Αυγή τον εκθέτει και για ακόμη έναν λόγο: Ο πρώτος που σήκωσε την παντιέρα στην υπόθεση του ονόματος ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης.
Εκτός αν ο κ. Κοτζιάς θεωρεί χρυσαυγίτη και τον Μίκη Θεοδωράκη, που βγήκε ακόμη πιο σκληρός από την Εκκλησία στο ζήτημα των Σκοπίων, ζητώντας τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους Ελληνες να μην πωλήσουν το όνομα της Μακεδονίας μας, να πουν ένα νέο «όχι» και να ξεσηκωθούν. 
Πιστεύουμε ότι ο υπ. Εξωτερικών κατάλαβε το λάθος του. Χρειάζεται με παρρησία (εάν δεν το έχει ήδη κάνει) να βγει και να το διορθώσει. Αυτή την κρίσιμη ώρα, ούτε ορθοί ούτε ωφέλιμοι για τον τόπο είναι τέτοιου είδους εγκληματικοί παραλληλισμοί από τους επίσημους διαπραγματευτές.

dimokratianews,13.01.2018

5 σχόλια:

Φαίη είπε...

Αγαπητοί, ο ίδιος ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος «αφόρισε» τα συλλαλητήρια μιλώντας για «αγάπες». Τα λεχθέντα της κυβέρνησης περί ταύτισης της Εκκλησίας με το κόμμα της Χρυσής Αυγής λειτουργούν συνεπικουρικά στα λεχθέντα του Αρχιεπισκόπου. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι εδώ εφαρμόζεται ένα είδος εγελιανής διαλεκτικής μεταξύ του προκαθημένου (και των συν αυτώ) και της κυβέρνησης, για να σπάσουν το ηθικό του Ορθόδοξου Ελληνικού λαού και να τον οδηγήσουν σε ένα ελέγξιμο σημείο. Έχουμε ξαναδεί το ίδιο σενάριο να παίζεται με τους παραδοσιακούς Ορθοδόξους που αντιστέκονται στον οικουμενισμό τους οποίους αποκαλούν 'φονταμενταλιστές' και άλλα ωραία. Και εκεί αντλούν σενάρια επιστημονικής φαντασίας με την Χρυσή Αυγή (βλ. για παράδειγμα τον κύκλο του π. Βασίλειου Θερμού).
Βεβαίως και η Εκκλησία έχει λόγο στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, μην λέμε τα αυτονόητα -αν και εδώ που φτάσαμε πρέπει να τα λέμε και αυτά- στην προκείμενη όμως περίπτωση υπάρχει ένας δούρειος ίππος μέσα στην Εκκλησία ο οποίος πρέπει να καταγγελθεί, ειδάλλως θα πορεύεται μαζί μας μέχρι να μας πιει όλο το αίμα. Όταν δεν λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη, μπαίνουμε στο τρυπάκι μεταξύ της «αγάπης» του Ιερώνυμου και της «Χρυσής Αυγής» της κυβέρνησης με ύφος μάλιστα απολογητικό. Εκεί ακριβώς δηλαδή που μας θέλουν.
Δεν κουραστήκαμε να απολογούμαστε; Δεν κουραστήκαμε να απευθύνουμε πατριωτικό λόγο σε μία απάτριδη κυβέρνηση; Δεν κουραστήκαμε να ρίχνουμε άσφαιρα; Δεν κουραστήκαμε να βλέπουμε το δέντρο που εκείνοι μας δείχνουν και όχι το δάσος;
Καιρός να βγούμε σε επίθεση.

Με το συμπάθειο δηλαδή.

Φαίη είπε...

Απόδειξη αυτού που είπα (στο προηγ. σχόλιο) είναι η είδηση που μόλις διάβασα «Ο Γαβρόγλου χαιρετίζει την στάση του Αρχιεπισκόπου ενάντια στα συλλαλητήρια.» -http://thriskeftika.blogspot.gr/2018/01/blog-post_13.html
Η 'ανάγνωση' αυτής της είδησης είναι η εξής: Αρχιεπίσκοπος και κυβέρνηση κλείνουν την εγελιανή ψαλίδα και πετάνε απ' έξω τους 'χρυσαυγίτες του μίσους' που δεν ''πορεύονται με την αγάπη της Εκκλησίας', οριοθετώντας έτσι τα αποδεκτά όρια συμπεριφοράς. H «Αρχιεπίσκοπος και Κυβέρνηση Incorporated» μας πέταξε για άλλη μια φορά στα σκουπίδια. Μας αρέσει; Άντε να δω πότε θα ξυπνήσουμε.

Ανώνυμος είπε...

τι προτεινετε κ. Φαιη; πολλοι αισθανομαστε το ιδιο, αλλα ελλειψει αρχηγου μονο η μετανοια μπορει να ελκυσει το Θειο Ελεος.

Ανώνυμος είπε...

Δεν φοβάμαι ένα στρατό λιονταριών που διοικούνται από ένα πρόβατο. Φοβάμαι ένα στρατό προβάτων που τα διοικεί ένα λιοντάρι.(Μέγας Αλέξανδρος).

Φαίη είπε...

Αγαπητέ Ανώνυμε 13 Ιανουαρίου 2018 - 3:22 μ.μ.

ΜΕΤΑΝΑΝΟΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com