28 Ιουλ 2017

Πέρασε η διάταξη για δημιουργία αποτεφρωτηρίων και από ιδιώτες

Παρά τις αντιδράσεις της Εκκλησίας και μεγάλου μέρους του κόσμου, η καύση νεκρών στη χώρα μας είναι πλέον γεγονός. Οι δήμοι που είχαν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν αποτεφρωτήρια δεν το έκαναν, κι έτσι ο Π. Σκουρλέτης (φωτό) αποφάσισε να βάλει και τους ιδιώτες στο παιχνίδι. 

Με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., Ποταμιού, ΔΗ.ΣΥ. και Ενωσης Κεντρώων υπερψηφίστηκε χθες η διάταξη που περιλαμβανόταν στο πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ και δίνει τη δυνατότητα σε δήμους και περιφέρειες (σε δικές τους εκτάσεις) αλλά και σε ιδιώτες (έπειτα από λήψη της σχετικής άδειας) να προχωρήσουν στην ίδρυση αποτεφρωτηρίων για την καύση των νεκρών. Ειδικότερα, τεχνικά ζητήματα για τα κέντρα αποτέφρωσης νεκρών θα ρυθμιστούν με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομίας και Ανάπτυξης και Υγείας. 
Η διάταξη για τη δημιουργία ιδιωτικών αποτεφρωτηρίων καταψηφίστηκε από τους ΑΝ.ΕΛ. «Η αποτέφρωση για μας είναι μια βίαιη πράξη. Η ιερότητα της ψυχής βρίσκεται σε συνάρτηση με την ιερότητα του σώματος κατά το χριστιανικό δόγμα» είπε ο εισηγητής του κόμματος Κώστας Κατσίκης. Τη διάταξη καταψήφισαν και η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, το οποίο διαφωνεί με την παροχή σε ιδιώτες άδειας λειτουργίας αποτεφρωτηρίου, και όχι με την ουσία της διάταξης.
dimokratianews,27.07.2017
Άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή και λειτουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στη χώρα μας
Εκπρόσωποι πολυεθνικής εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται στην κατασκευή και λειτουργία Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών σε πολλά κράτη της Ευρώπης και της Ασίας, συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Αποτέφρωσης, κ. Αντώνη Αλακιώτη και συμφώνησαν να προχωρήσουν στην ίδρυση εταιρείας στην Ελλάδα, προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή αποτεφρωτηρίων  στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο της Κρήτης. Στο εταιρικό σχήμα, πιθανόν να συμμετέχουν αναπτυξιακές εταιρείες μεγάλων δήμων, καθώς και κατασκευαστικές εταιρείες.
Για την Αττική, το πρώτο αποτεφρωτήριο πρόκειται να κατασκευαστεί εντός βιομηχανικής ζώνης, κοντά στην πόλη της Αθήνας.
Τέλος, ενημερωτικά σας παραθέτουμε το άρθρο 133, όπως ψηφίστηκε:
Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών
                 1. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 35 του ν.3448/2006, αντικαθίσταται ως εξής : «Η εγκατάσταση και λειτουργία ΚΑΝ επιτρέπεται: α) σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) πρώτου βαθμού σε εκτάσεις ιδιοκτησίας τους ή που τους έχουν παραχωρηθεί κατά χρήση εντός ή εκτός των διοικητικών τους ορίων, ή σε νομικά πρόσωπα αυτών, σε συνδέσμους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού, σύμφωνα με τους καταστατικούς σκοπούς τους και β) σε ιδιώτες, μετά από λήψη των αδειών της παρ. 3 του άρθρου 19 του ν. 3982/2011.».

            2. Η παράγραφος 6 του άρθρου 35 του ν.3448/2006, αντικαθίσταται ως εξής: «6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομίας και Ανάπτυξης και Υγείας ρυθμίζονται ειδικότερα σχετικά ζητήματα, καθώς και ζητήματα με χαρακτήρα τεχνικό ή λεπτομερειακό.»

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα του καίσαρος τω καίσαρι και τα του Θεού στο Θεώ. Η ελευθερία του ανθρώπου είναι σεβαστή στις επιλογές του. Όποιος επιθυμεί να καεί, ας καεί, ποιός έχει το δικαίωμα να τον εμποδίσει; Όμως ο χριστιανός, γνωρίζει ότι αυτό αντίκειται στις παραδόσεις και τους κανόνες της Εκκλησίας. Άρα λογικά γνωρίζει τι οφείλει να κάνει.

Ανώνυμος είπε...

Οι άνθρωποι δεν είναι μπριζόλες ούτε σουβλάκια για να τους κάνουν μπάρμπεκιου για την κοιλιά του διαβόλου.
Το σώμα είναι ναός του Αγίου Πνεύματος όταν είσαι βαπτισμένος Ορθόδοξος Χριστιανός.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com