28 Σεπ 2016

Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: Σύνοδοι Επισκόπων συνέρχονται μόνο για να καταγνώσουν αιρέσεις.

Μητροπολίτης Πειραιώς: Σύνοδοι Επισκόπων συνέρχονται μόνο για να καταγνώσουν αιρέσεις.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ ήταν ο φετινός ομιλητής του συνεδρίου στελεχών νεανικού έργου, το οποίο πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία ενάρξεως της νέας Ιεραποστολικής περιόδου.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς στην Παιανία Αττικής το διήμερο 24-25 Σεπτεμβρίου.
Κατά την ομιλία του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας, αναφέρθηκε στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο,  υπογραμμίζοντας με κάθε τρόπο και έμφαση ότι «Σύνοδοι Επισκόπων επί δύο χιλιάδες χρόνια στην Εκκλησία... συνέρχονται μόνο για να καταγνώσουν αιρέσεις, τις υφιστάμενες αιρέσεις της εποχής τους, να διασφαλίσουν την σώζουσα πίστη και αλήθεια από την κακοδοξία και ταυτόχρονα να συντονίσουν Ορθοδοξία και Ορθοπραξία με την έκδοση των λεγομένων Ιερών Κανόνων. Για αυτό συνέρχονται οι Σύνοδοι. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη δυστυχώς στη σύνοδο της Κρήτης».
«Πότε θα γίνει μια αποτίμηση για τα τόσα χρόνια των θεολογικών διαλόγων», διερωτήθηκε και συνέχισε λέγοντας πως θα πρέπει να αγωνιζόμαστε συνεχώς και αδιαπτώτως να συνέλθει μία πανορθόδοξη σύνοδος στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι Επίσκοποι της Ορθοδόξου εκκλησίας μας.

Υπογράμμισε πως «χρειάζεται από όλους θάρρος κουράγιο και πνευματική λεβεντιά, προκειμένου να αντισταθεί κάποιος σε αυτή την ομογενοποίηση της αλήθειας με το ψέμα. Επιδιώκεται να παρουσιαστεί στον κόσμο ένας καινούριος Χριστός, ένας Χριστός όμως που δεν σώζει. Ένας Χριστός ο οποίος την ίδια στιγμή αποδέχεται την Ορθοδοξία και την αίρεση, το ψέμα και την αλήθεια, την αρετή και την κακία». 
Σημείωσε πως «δεν μπορεί να υπάρχουν δύο σώματα Χριστού με διαφορετικές θέσεις το κάθε σώμα και μία κεφαλή, το Χριστό. Αυτό δεν μπορεί να υπάρξει», τόνισε.
Επεσήμανε ότι η Σύνοδος αυτή προσπάθησε να προσδώσει εκκλησιαστικότητα στην αίρεση «και μάλιστα με έναν εντελώς γραφικό τρόπο διότι δεν απετολμήθει τελικά να εγκριθεί το αρχικό κείμενο στο οποίο η Ορθόδοξη Εκκλησία αναγνωρίζει την ιστορική ύπαρξη άλλων ετερόδοξων εκκλησιών, αλλά συγκεράστηκε κάπως μετά την αντίδραση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και έγινε δεκτό ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία αναγνωρίζει την ιστορική ονομασία ετερόδοξων Εκκλησιών. Αλλά πώς αναγνωρίζεις κάτι το οποίο δεν υπάρχει, του οποίου δεν δέχεσαι την ύπαρξη; Αναγνωρίζεις την ονομασία ενός ανύπαρκτου πράγματος;»
Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ τόνισε πως ο αληθινός Θεός δημιουργεί κοινωνία μεταποιουμένων αμαρτωλών. «Ο Κύριος  μας θέλει αγωνιζόμενους για τη σωτηρία μας», είπε χαρακτηριστικά ευχόμενος καλή Κατηχητική Χρονιά σε όλους και δύναμη για το δύσκολο έργο που αναλαμβάνουν.
Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου τα στελέχη του νεανικού έργου της τοπικής μας Εκκλησίας συζήτησαν σε ομάδες εργασίας ανά κατηχητική βαθμίδα, ενώ την Κυριακή το πρωί τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.κ.Σεραφείμ.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό δεν δείχνει άλλο Πνεύμα, δεν δείχνει ότι διαφωνούμε με τους ΑΙΡΕΣΙΑΡΧΕΣ....
Για μένα το ταπεινό Χριστιανό, που προσπαθώ να δώ τι πρέπει να κάνω για την Σωτηρία της ψυχής μου, και μετά από τόσα που διαβάζω, σε αρκετές ιστοσελίδες, νομίζω ότι αυτό που λέει ο Π. Επιφάνειος Θεοδωρόπουλος, στο βιβλίο του τα δύο άκρα Οικουμενισμός - Ζηλωτισμός ''στη σελίδα 91 στη δεύτερη παράγραφο : Η διακοπή μνημοσύνου δι΄αίρεσιν ΄΄Πρό Συνοδικής Διαγνώσεως΄΄έχει άλλη έννοιαν. Αποτελεί έντονον, αλλά και εσχάτην διαμαρτυρίαν της Ορθοδόξου συνειδήσεως, παρέχει μίαν διέξοδον δια τους σκανδαλιζομένους, άμα δε σκοπεί εις την δημιουργίαν αναταραχής, ώστε η Εκκλησία να επισπεύσει την εκκαθάρισιν της καταστάσεως. Και βέβαια αυτό να γίνει με τις προϋποθέσεις που εξηγεί ο Π. Επιφάνειος στις σελίδες λίγο πριν και λίγο μετά την 91 σελίδα που αναφέρομαι. Σας Ευχαριστώ πολύ - Ο Τριαδικός Θεός μας να μας φωτίσει να κάνουμε όλοι μας το σωστό.
Αυτό που κατά την ταπεινή μου γνώμη πρέπει να γίνει τώρα, είναι (αυτό που λέτε και εσείς, έως ένα σημείο) να δημιουργηθούν δηλαδή οι προϋποθέσεις για την συγκρότηση μιας νέας αληθινής Ορθοδόξου Συνόδου, η οποία θα καταδικάσει την ΠΑΝΑΙΡΕΣΗ του Οικουμενισμού. Για να φθάσουμε όμως σ’ αυτό το αποτέλεσμα χρειάζεται ΠΡΩΤΑ ή ΔΙΑΚΟΠΗ του μνημoσύνου της προϊσταμένης ΑΙΡΕΤΙΚΗΣ αρχής, όλου του κλήρου, του κάθε πρεσβύτερου ή επισκόπου ή μητροπολίτου που ανήκουν στις (10) τοπικές Εκκλησίες (αυτό ΔΕΝ το λέτε). Αυτό ΠΡΕΠΕΙ να το πράξει ΠΡΩΤΑ η Ιερά Μητρόπολη σας, (για να έχουμε και πράξεις, και όχι μόνο λόγια), για να φανεί έτσι, ποιό είναι και το ποσοστό του ΥΓΕΙΟΥΣ πληρώματος, γιατί φοβάμαι ότι είναι πάρα πολύ μικρό. Και ΜΕΤΑ, (και εφόσον διαψευστώ, ως προς το ποσοστό), να γίνει η ΠΡΟΣΕΓΓΥΣΗ και ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ όλων αυτών, καθώς και του πιστού λαού του Θεού, που έτσι θα ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ, και θα βοηθήσουμε και εμείς. Και μόνο ο Στοίχος 29 του ε΄ Κεφαλαίου του Κατά Ματθαίου Ευαγγελίου, φτάνει και δικαιολογεί την ΔΙΑΚΟΠΗ του μνημoσύνου. Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Λέει λοιπόν ο Σεβασμιωτατος Πειραιώς:

"πρέπει να αγωνιζόμαστε συνεχώς και αδιαπτώτως να συνέλθει μία πανορθόδοξη σύνοδος στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι Επίσκοποι της Ορθοδόξου εκκλησίας μας."

Μια ερώτηση μόνο : Στους επισκοπους της Ορθοδοξου εκκλησίας μας, συμπεριλαμβανετε και αυτούς που συμμετείχαν και υπέγραψαν τα καταπτυστα και εωσφορικης έμπνευσης κείμενα της Κρήτης ?

Γιατί αν η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι θετική, τότε μάταια φωνάζετε. Αν η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι αρνητική, τότε πρέπει να αναλάβετε αμέσως πρωτοβουλίες σύμφωνα με τις εντολές του Κυρίου, τους Ιερούς Κανόνες και τη παροδοση της Ορθοδοξου Εκκλησίας.

Κυριάκος Βαρβέρης

Ανώνυμος είπε...

απο την ομιλα σας σεβασμιωτατε δεν διεκρινα τον στιγματισμον της ελλαδικης αντιπροσωπειας που αλλοιωσε την δοθεισαν εντολην υπο της ιεραρχιας
ελπιζω να μην αποσοβηθη το θεμα αυτο π/ματθαιος σκητη κουτλουμουσιου αγιου ορους

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com