30 Μαΐ 2016

Εν όψει της Μεγάλης Συνόδου

Κατηγορούν κάποιοι μεγαλόσχημοι τους κληρικούς και λαϊκούς εκείνους που έχουν κάποιες επιφυλάξεις για την επικείμενη Μεγάλη Σύνοδο, ότι δεν κάνουν υπακοή στην Εκκλησία και δεν δείχνουν πειθαρχία. Και όταν λέγουν Εκκλησία εννοούν αυτάρεσκα και αταπείνωτα τον εαυτό τους ή κάποια εκκλησιαστικά κέντρα αποφάσεων και κάποια πρόσωπα υψηλά ιστάμενα στην ορθόδοξη εκκλησιαστική ιεραρχία.

Δεν υπάρχει όμως χειρότερο επιχείρημα μέσα στην ιστορία της Πίστεως από το να χρησιμοποιείται η αρετή της υπακοής και η ανάγκη της ενότητος για την αναίρεση του θεόσδοτου δώρου της ελευθερίας και της λογικής και μάλιστα με αποτέλεσμα την παραχάραξη της Αλήθειας.
«Αυτού ακούετε» φωνάζει ο Άγιος Θεός από το ύψος του θαβωρίου όρους της Μεταμορφώσεως. Ο δε άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος λέγει χαρακτηριστικά: «ποίησον φίλους διά τον Χριστόν και εχθρούς διά τον Χριστόν». Δεν υπηρετούμε λοιπόν πρόσωπα ούτε κολακεύουμε και χαϊδεύουμε αξιώματα και θρόνους χάριν του οποιουδήποτε δικού μας συμφέροντος και σε βάρος της αλήθειας. Την Αλήθεια και τον Χριστό υπηρετούμε «πάση θυσία».
Δηλαδή, «ω ανόητοι και βραδείς τη καρδία» επικριτές της ελευθερίας και της δημοκρατίας, τι έπρεπε να κάνει ο άγιος Μάρκος ο Ευγενικός στη ψευδοσύνοδο της Φερράρας Φλωρεντίας σύμφωνα με τη δική σας σκέψη; Να υπακούσει στον πατριάρχη και στο βασιλιά σε βάρος της αλήθειας και να υπογράψει την υποταγή στον Πάπα; Μα ακριβώς αυτή η στάση του, αυτό το ΟΧΙ, ευλογήθηκε από το Θεό και επαινέθηκε από το λαό και παραμένει μέχρι σήμερα ο «Άτλας της Ορθοδοξίας».
Μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία λοιπόν τίποτε δεν είναι αυτονόητο και δεδομένο. Τι σημαίνει ότι κάποιος είναι Πατριάρχης ή Επίσκοπος ή Θεολόγος; Πόσους τέτοιους έχει καταδικάσει και αναθεματίσει η συνείδηση της Εκκλησίας ως αιρετικούς; Ακόμη και πολυπληθείς συνόδους ανακήρυξε ληστρικές. Όλοι κρίνονται στην Ορθοδοξία.
Πρωτίστως πρέπει να πούμε ότι Εκκλησία είμαστε όλοι. Κλήρος και λαός. Είμαστε «ο Χριστός και εμείς μέσα στους αιώνες» όπως λέγει ο ιερός Αυγουστίνος. Εκκλησία είναι Ο Χριστός, Το Ευαγγέλιο, Η Αλήθεια, ο Επίσκοπος, Το Ιερατείο, Το Θυσιαστήριο και Ο πιστός Λαός. Όλα μαζί. Όχι λαοκρατία ούτε όμως και κληρικοκρατία. Όχι αναρχία ούτε όμως και ισοπεδωτική ομοιομορφία. Συνοδικότητα και Ομοφωνία. Το τεκμήριο της Αλήθειας τελικά βρίσκεται στον πιστό λαό. Το είπαν αυτό οι Πατριάρχες της Ανατολής στον Πάπα το 1848.
«...Ἔπειτα παρ᾽ ἡμῖν οὔτε Πατριάρχαι οὔτε Σύνοδοι ἐδυνήθησαν ποτὲ εἰσαγαγεῖν νέα, διότι ὁ ὑπερασπιστὴς τῆς θρησκείας ἐστιν αὐτὸ τὸ σῶμα τῆς Ἐκκλησίας, ἤτοι αὐτὸς ὁ λαός, ὅστις ἐθέλει τὸ θρήσκευμα αὐτοῦ αἰωνίως ἀμετάβλητον καὶ ὁμοειδὲς τῷ τῶν Πατέρων αὐτοῦ, ὡς ἔργῳ ἐπειράθησαν καὶ πολλοὶ τῶν ἀπὸ τοῦ σχίσματος Παπῶν τε καὶ Πατριαρχῶν Λατινοφρόνων μηδὲν ἀνύσαντες...».
Ο Χριστός μας επίσης όταν απέστειλε τους μαθητές Του στα έθνη, τους είπε «διδάσκοντες αυτούς πάντα όσα ενετειλάμην υμίν», δηλαδή : «δε θα λέτε άλλα αντ΄ άλλων και δικά σας πράγματα, αλλά μόνο όλα όσα σας έδωσα Εγώ ως εντολές».
Λοιπόν, δεν έχουμε το δικαίωμα να διαβάζουμε και να κρίνουμε, αν αυτά που ετοιμάζονται στη Μεγάλη Σύνοδο είναι μέσα στην Αλήθεια του Χριστού και της Εκκλησίας; Δεν κατακρίνουμε πρόσωπα, κείμενα κρίνονται με βάση το Ευαγγέλιο και την ιερά Παράδοση.
Έλεος ! Και αυτό το πανανθρώπινο δικαίωμα της ελευθερίας της σκέψεως και του λόγου θα το στερήσουν οι αρνητές της πολυφωνίας και της συνοδικότητος; Δηλαδή δεν πρέπει να εκφράσουν τη γνώμη τους κληρικοί, θεολόγοι, επίσκοποι, άγιο Όρος, αδελφότητες; Ακόμη και τα κοσμικά νομοσχέδια τίθενται σε ανοιχτή διαβούλευση. Χειρότεροι και από τους κοσμικούς θα γίνουν οι εκκλησιαστικοί άρχοντες;
Θεολογικά κείμενα κρίνονται λοιπόν, καθώς πρέπει να γίνεται, από τον συμμετέχοντα ευσεβή λαό, ο οποίος δεν είναι υποδεέστερος στην έρευνα και αποτίμηση της αλήθειας του Χριστού. Δεν είναι τυφλά ποντίκια οι άνθρωποι ούτε ζαλισμένο κοπάδι οι Χριστιανοί.
Που φτάσαμε επιτέλους; Να αντιγράφωνται στην Εκκλησιαστική ζωή παπικές ισοπεδωτικές πρακτικές και να μιμείται η ανελεύθερη κομματική πειθαρχία των πολιτικών σχηματισμών; Δυστυχώς.
Ασφαλώς και δεν θα τους ακολουθήσει σε αυτό το δρόμο ο Πιστός Λαός ούτε θα αυτοκαταργηθεί επειδή το θέλουν μερικοί. 
Χριστιανική Εστία Λαμίας

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτά να τα έχει υπόψει ο μέγας καταφρονητής των ιερών κανόνων πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο μεγάλος ένοχος της προδοσίας της Ορθοδοξίας! Δεν θα του περάσει!

Ανώνυμος είπε...

Κάνουν μέγα λάθος!Εδώ πρόκειται για παναίρεση,χρέος κάθε χριστιανού να ομολογήσει τα της πίστεώς του.Δεν πειθόμαστε σε ανθρώπους αν αυτά που μας υποδεικνύουν είναι λανθασμένα ή είναι παράνομα κατά Θεόν,ακόμη και ..άγγελος(διαβολάγγελος θα ΄ναι) από τον ουρανό να μας το πει!Ο απόστολος Παύλος είπε αν κάποιος άλλος σας διδάξει κάτι διαφορετικό από αυτά που σαν λέω μη τους ακολουθείτε.Δεν ισχύει σε αυτή τη περίπτωση το πείθεσθε τοις ηγουμένοις γιατί στέκονται σε λάθος δρόμο κάποιοι!

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που θεάται κανείς τις τελευταίες ημέρες, περιηγούμενος το διαδίκτυο, είναι η επιεικώς θλιβερή πραγματικότητα επί τη βάσει της οποίας οι θερμοί υπέρμαχοι και πρωτοστάτες της ψευδο-συνόδου του Κολυμπαρίου έχουν αποδυθεί σε μία επιεικώς γελοία αλλά και απέλπιδα και εκ των προτέρων καταδικασμένη σε αποτυχία επιχείρηση δικαιολογήσεως των αδικαιολογήτων και απόπειρας αναστηλώσεως του κατ ουσίαν ανύπαρκτου κύρους της προδιαληφθείσης φαιδράς πανηγύρεως της Κρήτης μετά τα ανηλεή πλήγματα που επέφεραν σε βάρος της οι εξουθενωτικές και καταλυτικές κριτικές εξεχουσών εκκλησιαστικών και θεολογικών προσωπικοτήτων αλλά, και κυρίως, η απλανής και γρηγορούσα εκκλησιαστική συνείδηση.
Προς το σκοπό αυτό, έναγχοι γενόμενοι οι προαναφερθέντες δούλοι της σκοπιμότητας, έχουν, προφανώς, "επιστρατεύσει" ενίους παράγοντες του εκκλησιαστικού και ακαδημαικού-θεολογικού χώρου οι οποίοι το μόνο που "κατορθώνουν", εν προκειμένω, είναι να υφίστανται αποδόμηση του υποτιθέμενου κύρους τους στην αδιάφθορη πανορθόδοξη συνείδηση.
Ειδικά, γνωστό και μη εξαιρετέο φιλο-πατριαρχικό πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων φιλοξενεί τις τελευταίες ημέρες τέτοιου είδους επαίσχυντα, απαράδεκτα και προδοτικά της Ορθοδόξου αυτοσυνειδησίας κείμενα.
Ό,τι και να κάνουν οι λεγάμενοι, ότι και να σοφισθούν και μηχανευθούν δεν πρόκειται να πετύχουν τίποτε! Η ψευδο-συνοδος του Κολυμπαρίου είναι θνησιγενής! Εμπεριέχει εγγενώς τα σπέρματα του θανάτου της! Απλώς θα καταγραφεί στις δέλτους της αδέκαστης εκκλησιαστικής Ιστορίας ως μία ακόμη σύνοδος σκοπιμότητας, μειοδοσίας και καταλύσεως και ευτελισμού κάθε έννοιας συνοδικότητας και οι αποφάσεις της που αντιστρατεύονται το πατρώο Δόγμα και το εκκλησιαστικό Ήθος θα απορριφθούν μετά πατάγου από τον πιστό λαό.
Τα δε ονόματα των πρωταγωνιστών της θα αναγραφούν με τα μελανώτερα των χρωμάτων στα εκκλησιαστικά χρονικά.
Λ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

Ορθοδοξότατη, πληρέστατη απάντηση και ξεκαθάρισμα. Δυστυχώς δεν μπορεί να τα καταλάβει ο π. Δοσίθεος με το κείμενο που έγραψε για τον Πατριάρχη και τους οικουμενιστές. Δεν καταφρονούμε τα πρόσωπα, αλλά δεν αρνούμεστε την Αλήθεια, την πίστη.
Η.Σ.

Aδαμάντιος Tσακίρογλου είπε...

Ο άγιος Aνατόλιος είπε ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι δεν θα έχουν να επιδείξουν καμία άλλη αρετή εκτός από την ομολογία πίστεως. Aυτό θα κάνουμε και εμείς, θα oμολογήσουμε Xριστό ακόμα και αν δεν έχουμε άλλες αρετές.
Aδαμάντιος Tσακίρογλου

Ιλαρίων είπε...

Γιατί διερωτάσθε αν ξεπεράσαμε τους κοσμικούς;Δε θυμάστε τήν περίπτωση του μακαριστού Σωτηρόπουλου; Κανένα κοσμικό δικαστήριο δέν καταδικάζει, δεν εκφέρει ἀπόφαση πριν ακούσει τον κατηγορούμενο. Κι' όμως ο Βαρθολομαίος και οι συν αυτώ, αφόρισαν τόν Σωτηρόπουλο χωρίς απολογία και δυστυχώς, και μερικοί ισως από αυτούς που αντιδρούν τώρα, τότε δεν διαμαρτυρίθηκαν καί συνεχίζεται η παρανομία.
Αδελφοί μου, η ορθοδοξία υποφέρει, γιατί η ορατή κεφαλή ζαλίστηκε από τον καπνό της κοσμικής ματαιοδοξίας.
Είναι καιρός τώρα το μικρό καί υγιές ποίμνιο νά ξεσηκωθεί καί νά φωνάξει δυνατά, για να σταματίσει τά άνομα και καταστροφικά σχέδια των εχθρών της ορθοδοξίας.Χρειάζεται επαγρύπνηση και όχι αδιαφορία

Ανώνυμος είπε...

Η οργή του λαού θα σαρώσει τους ενόχους! Θα δουν εκπλήξεις οι υπεύθυνοι της προδοσίας! Αρκετή ανοχή έχει δείξει το ποίμνιο μέχρι τώρα!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com