25 Φεβ 2016

Ανακοίνωση Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ. για το ζήτημα της ίδρυσης Κατεύθυνσης Ισλαμικών Σπουδών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ
Σχετικώς με τη δημοσιότητα την οποία έχει λάβει το ζήτημα της ίδρυσης Κατεύθυνσης Ισλαμικών Σπουδών του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και λόγω  των εσφαλμένων πληροφοριών και ανακριβειών που διαδίδονται, με αποτέλεσμα τη δημιουργία παραπλανητικών εντυπώσεων, επιθυμούμε, προς αποκατάσταση της αληθείας, να καταστήσουμε σαφές ότι:

Το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας αποφάσισε στη Συνεδρίασή του υπ’ αριθμ. 519/9-4-2014, με συντριπτική πλειοψηφία (28 ναι, 2 όχι και 1 λευκό) την έγκριση κειμένου, σύμφωνα με το οποίο: «με την απόφαση ίδρυσης Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών αλλοιώνεται ο μέχρι τώρα χαρακτήρας της Σχολής και η ακαδημαϊκή της αντιστοίχηση με τα διεθνώς κρατούντα», τονίζοντας περαιτέρω ότι: «Η Θεολογική Σχολή κατά το επιστημονικό της περιεχόμενο και το σκοπό ιδρύσεως και  λειτουργίας της είναι επιστημολογικά αναρμόδια για την οργάνωση προγραμμάτων σπουδών άλλων θρησκειών».
Παράλληλα, και εφόσον οι εμπνευστές της παραπάνω Κατεύθυνσης διεκήρυσσαν ότι στόχος τους ήταν η κάλυψη των αναγκών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης σε εκπαιδευτικούς, προτείναμε την οργάνωση ενός προγράμματος σπουδών με την ευθύνη των καθ’ ύλη αρμοδίων Παιδαγωγικών Τμημάτων. Η απόφαση αυτή στάλθηκε στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, στον Πρύτανη του Α.Π.Θ. και σε άλλους αρμόδιους φορείς.
Οι θέσεις αυτές του Τμήματός μας έχουν ευρύτερα γνωστοποιηθεί προφορικώς και εγγράφως και δεν έχουν μεταβληθεί έκτοτε. Αντίθετα ο προβληματισμός και οι ανησυχίες μας επιτείνονται, τόσο διότι οι κτηριακές υποδομές της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. δεν επαρκούν για να στεγάσουν ένα τρίτο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών, όσο και λόγω των προβλημάτων που πιθανώς θα προκύψουν εξαιτίας της συστέγασης δύο ανομοιογενών προγραμμάτων σπουδών.
                                            Κωνσταντίνος Π. Χρήστου
                                      Πρόεδρος Τμήματος Ποιμαντικής

                                     και Κοινωνικής Θεολογίας  Α.Π.Θ.

1 σχόλιο:

Κατερίνα είπε...

Ναι όμως τώρα από ότι βλέπετε μαζεύονται πολλοί μουσουλμάνοι πρόσφυγες στη χώρα και στη Θεσσαλονίκη.
Άρα η Θεσσαλονίκη πρέπει να έχει ισλαμικές σπουδές.
Επίσης πρέπει να γίνει τζαμί στο κέντρο της πόλης.
Πρέπει να είμαστε φιλόξενοι.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com