29 Ιουλ 2013

Τα κριτήρια για τη διαθεσιμότητα



ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ
«Ασπίδα» πτυχία, προσόντα και το «σκληρό» ΑΣΕΠ
Τα πτυχία και το «σκληρό» ΑΣΕΠ θα αποτελούν «ασπίδα» για τη διαθεσιμότητα στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και θα μοριοδοτούνται περισσότερο από την προϋπηρεσία, σύμφωνα με πληροφορίες σχετικά με την απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη για τη μοριοδότηση των κριτηρίων αξιολόγησης του προσωπικού, που αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.

Με την έκδοση της απόφασης για την αξιολόγηση του προσωπικού από τον αρμόδιο υπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο για την κινητικότητα και δίνεται το «πράσινο φως» στα υπουργεία για να υλοποιήσουν το σχέδιο για τη διαθεσιμότητα με τους στόχους που έχουν αναλάβει.
Τα χρονοδιαγράμματα και οι αριθμητικοί στόχοι των υπουργείων για τη διαθεσιμότητα -που δημοσίευσε το «Eθνος» το Σαββάτο στις 27 Ιουλίου- αποφασίστηκαν μετά τη σύσκεψη των γενικών γραμματέων που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Πέμπτη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και με την παρουσία του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος έχει αναλάβει εποπτικό ρόλο στην υλοποίηση των δεσμεύσεων.
Η αξιολόγηση του προσωπικού που πρόκειται να τεθεί σε διαθεσιμότητα θα πραγματοποιηθεί το πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου και θα προκύψει από την αποτίμηση των προσόντων των υπαλλήλων με βάση τα στοιχεία του προσωπικού τους φακέλου.
Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένουν σήμερα τις παρατηρήσεις του προέδρου του ΑΣΕΠ, προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα μόρια για την αξιολόγηση του προσωπικού.
Οι υπάλληλοι των διοικητικών δομών όπου θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν με βάση τον σχεδιασμό των υπουργείων θα μοριοδοτηθούν από τα τριμελή ειδικά υπηρεσιακά συμβούλια, στα οποία θα συμμετέχουν δύο γενικοί διευθυντές και θα προεδρεύει στέλεχος του ΑΣΕΠ.
Τα κριτήρια αφορούν δύο μεγάλες κατηγορίες: τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, και την προϋπηρεσία. Η καινοτομία που αναμένεται να εισαγάγει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αφορά τη μοριοδότηση του τρόπου εισαγωγής στο Δημόσιο του υπαλλήλου.
Συνυπολογισμός
Συγκεκριμένα για τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης θα συνυπολογίζονται: ο βαθμός πτυχίου, ο βαθμός δεύτερου πτυχίου καθώς και ο μεταπτυχιακός ή διδακτορικός τίτλος σπουδών, εάν ο υπάλληλος είναι απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, η συμμετοχή του υπαλλήλου σε επιμορφωτικά σεμινάρια και το επίπεδο γνώσης ξένης γλώσσας καθώς και ο βαθμός αξιολόγησης που έχει λάβει τα προηγούμενα έτη.
Μικρότερη βαρύτητα θα έχουν τα έτη προϋπηρεσίας, ενώ θα συνυπολογίζεται και η οικογενειακή κατάσταση του υποψηφίου (αριθμός τέκνων κ.τ.λ.). Αντίστοιχα στους αποφοίτους Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα «βαθμολογούνται» το απολυτήριο λυκείου, η γνώση ξένης γλώσσας και η δυνατότητα χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή, για την οποία θα πρέπει να υπάρχει αναγνωρισμένο πιστοποιητικό και κατόπιν η προϋπηρεσία και τα κοινωνικά κριτήρια.
Στα σχέδια του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι να μοριοδοτηθεί και ο τρόπος εισαγωγής του υπαλλήλου στο Δημόσιο πριμοδοτώντας τις διαδικασίες του «σκληρού ΑΣΕΠ».
Σύμφωνα με πληροφορίες αυξημένη μοριοδότηση θα λαμβάνουν όσοι έχουν εισαχθεί στο Δημόσιο με γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ή με διαγωνισμό που τελούσε υπό την πλήρη εποπτεία της Ανεξάρτητης Αρχής καθ' όλη τη διαδικασία μοριοδότησης με σειρά προτεραιότητας.
Στο δεύτερο επίπεδο «βαθμολογίας» του τρόπου εισαγωγής θα περιλαμβάνονται οι προσλήψεις που έχουν γίνει υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ όσον αφορά την κατάρτιση της προκήρυξης και τον έλεγχο των αποτελεσμάτων που εκδίδονταν από άλλες υπηρεσίες και στο τρίτο επίπεδο με τη μικρότερη μοριοδότηση αναμένεται να περιλαμβάνονται οι διαγωνισμοί όπου το ΑΣΕΠ εξέταζε τις ενστάσεις στα τελικά αποτελέσματα.
Μετά τη μοριοδότηση των υπαλλήλων από τα τριμελή ειδικά υπηρεσιακά συμβούλια θα συνταχθεί από το ΑΣΕΠ πίνακας βαθμολογίας από τον οποίον αυτοί που έχουν τη μικρότερη βαθμολογία θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.
ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ
Στην «κόκκινη» γραμμή υπάλληλοι χαμηλών προσόντων
Στην κόκκινη γραμμή της διαθεσιμότητας θα τεθούν οι υπάλληλοι χαμηλών προσόντων αλλά και όσοι εργαζόμενοι στο Δημόσιο έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ. Μέχρι τις 31 Ιουλίου τα υπουργεία θα πρέπει να έχουν προσδιορίσει τις υπηρεσίες και τις διοικητικές δομές από τις οποίες θα καταργηθούν οργανικές θέσεις και θα τεθεί προσωπικό σε διαθεσιμότητα. Από τις συγκεκριμένες δομές και με βάση τη μοριοδότηση που θα θεσμοθετηθεί για τη διαθεσιμότητα, οι υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα εκτιμάται ότι θα είναι:
-Υπάλληλοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπου θα λάβουν χαμηλή μοριοδότηση λόγω περιορισμένων προσόντων.
-Οσοι έχουν προσληφθεί εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ μετά το 1994.
-Οσοι υπάλληλοι ανήκουν στην κατηγορία των περίπου 25.000 εργαζομένων με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου οι οποίοι μονιμοποιήθηκαν στο Δημόσιο με το Προεδρικό Διάταγμα «Παυλόπουλου», καθώς η διαδικασία αυτή δεν «ανήκει» στην κατηγορία του σκληρού ΑΣΕΠ.
-Οι υπάλληλοι των ΟΤΑ που έχουν προσληφθεί σε δημοτικές επιχειρήσεις μετά το 1994 χωρίς ΑΣΕΠ και έχουν μεταταχθεί στις κεντρικές υπηρεσίες των δήμων μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη.
-Οι υπάλληλοι που κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης διαπιστωθεί ότι έχουν καταθέσει πλαστά δικαιολογητικά για τον διορισμό τους, ή κατά τη διάρκεια της θητείας τους, με στόχο να καταλάβουν θέσεις ευθύνης ή να λάβουν τα αντίστοιχα επιδόματα. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα αντιμετωπίσουν τα πειθαρχικά συμβούλια με το ερώτημα της απόλυσης.
-Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της δημόσιας διοίκησης, το νέο μοντέλο μοριοδότησης θα ενισχύει τη «βαθμολογία», με αποτέλεσμα να προστατεύει από τη διαθεσιμότητα τους κατόχους πτυχίων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων ή αποφοίτους της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης έναντι των υπαλλήλων χαμηλών προσόντων που έχουν πολυετή προϋπηρεσία.
-Στα προσόντα που θα συνυπολογιστούν θα περιλαμβάνεται και η άσκηση καθηκόντων προϊσταμένου από τον υπάλληλο, δηλαδή θα μοριοδοτείται επιπλέον εάν ο εργαζόμενος έχει διατελέσει προϊστάμενος, διευθυντής ή γενικός διευθυντής.
ΕΩΣ ΤΙΣ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Λίστα με τα ονόματα 8.296 υπαλλήλων
Με στόχο να έχει καταρτιστεί μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου η λίστα με τα 8.296 ονοματεπώνυμα των υπαλλήλων που θα τεθούν σε κινητικότητα, η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει ένα πιεστικό χρονοδιάγραμμα το οποίο θα πρέπει να ακολουθήσουν όλα τα υπουργεία.
Μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη στις 31 Ιουλίου κάθε υπουργείο θα πρέπει να παραδώσει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τον σχεδιασμό για τη διαθεσιμότητα, προσδιορίζοντας τους κλάδους, τις ειδικότητες και τα τμήματα από τα οποία θα προκύψει το πλεονάζον προσωπικό.
Με βάση τα σχέδια στελέχωσης των υπουργείων, οι γενικοί γραμματείς θα πρέπει να παρουσιάσουν τον λεπτομερή σχεδιασμό με τον οποίο θα προκύπτει ο αριθμός του προσωπικού ανά ειδικότητα και κλάδο που θα τεθεί σε διαθεσιμότητα, είτε αυτός αφορά τις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων είτε εποπτευόμενους οργανισμούς.
Χρονοδιάγραμμα
Μέχρι τις 23 Αυγούστου θα πρέπει να έχουν καταργηθεί οι πλεονάζουσες οργανικές θέσεις εργασίας σε κάθε υπουργείο με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων όπως προβλέπει ο πολυνόμος του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε πρόσφατα.
Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου θα γίνει η αξιολόγηση του προσωπικού και θα εκδοθούν από το ΑΣΕΠ οι πίνακες κατάταξης του προσωπικού από τους οποίους οι εργαζόμενοι με τη χαμηλότερη μοριοδότηση θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας.
Ουσιαστικά μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των φακέλων υπαλλήλων και θα έχει προκύψει το προσωπικό με τα «χαμηλότερα» προσόντα.
Η αξιολόγηση θα γίνει με τη μοριοδοτημένη αποτύπωση των προσόντων των υπαλλήλων, έτσι όπως προκύπτουν από τους ατομικούς φακέλους και με βάση τα μόρια που θα προβλέπει η υπουργική απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
ΕΘΝΟΣ,29/07/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com