30 Απρ 2013

Θεολόγοι: Κενά, υπεραριθμίες, υποχρεωτικές μεταθέσεις και αποσπάσεις σε φορείς


Η δημοσίευση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις υπεράριθμων εκπαιδευτικών που προώθησε ήδη το Υπουργείο Παιδείας στο Συμβούλιο της Επικρατείας για επεξεργασία δημιουργεί μεγάλη ανησυχία αλλά και πολλές σκέψεις στους Θεολόγους, όπως και στους εκπαιδευτικούς όλων των κλάδων. Μία αριθμητική παρουσίαση κάποιων δεδομένων θα καταδείξει ότι οι υποχρεωτικές μετακινήσεις δεν αποτελούν τη μοναδική λύση για την κάλυψη των κενών  Θεολόγων στα σχολεία.
ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΕΣ ΘΕΟΛΟΓΟΙ – ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ – ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ
Οι υπηρετούντες στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Θεολόγοι είναι περίπου 3600. Κατά το τρέχον σχολικό έτος δεν έγινε κανένας μόνιμος διορισμός Θεολόγου και προσελήφθησαν μόνο 11 αναπληρωτές Θεολόγοι. Η αύξηση του ωραρίου σε συνδυασμό με την όλη τακτική που ακολουθεί το Υπουργείο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι για την επόμενη σχολική χρονιά προγραμματίζονται μηδενικοί διορισμοί μονίμων Θεολόγων και μηδενικές ή μονοψήφιες προσλήψεις αναπληρωτών Θεολόγων.

ΚΕΝΑ -  ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΙΕΣ
Κατά το τρέχον σχολικό έτος 2012-2013 τα κενά Θεολόγων σε όλη τη χώρα ήταν 133 (βλ. σχετικά και την με Αρ. Πρωτ. 158467/ΙΗ/14-12-2012 Απάντηση του Υφυπουργού Παιδείας κ. Θ.Παπαθεοδώρου σε Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ) από τα οποία καλύφθηκαν με αναπληρωτές μόνο τα 11 ενώ παρέμειναν 122 κενά Θεολόγων ακάλυπτα.
Υπεράριθμοι Θεολόγοι υπάρχουν σε κάποιες διευθύνσεις εκπαίδευσης. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι η υπεραριθμία τους οφείλεται σε λανθασμένες κινήσεις του Υπουργείου κατά τα περασμένα έτη, όπως η μετάθεση μεγάλου αριθμού Θεολόγων σε περιοχές με λιγότερα οργανικά κενά. Επιπλέον πολλές υπεραριθμίες προέρχονται από τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων. Επισημαίνεται επίσης το γεγονός ότι πολλοί από τους υπεράριθμους Θεολόγους κάποιων περιοχών (αρκετοί βρίσκονται στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ χωρίς να κατέχουν οργανικές θέσεις) είναι εκπαιδευτικοί με πολλά χρόνια υπηρεσίας και πολλά μόρια μετάθεσης, οι οποίοι μετατέθηκαν στις περιοχές που βρίσκονται σήμερα μετά από πολυετή παραμονή σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδος στις οποίες υπηρέτησαν.
ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ ΣΕ ΦΟΡΕΙΣ: ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ, ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ, , ΙΕΚ, ΚΛΠ.
Ο αριθμός των αποσπασμένων Θεολόγων σε διάφορους φορείς έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν συνδυαστεί μάλιστα με τον αριθμό των κενών στον κλάδο των Θεολόγων.
Κατά το τρέχον σχολικό έτος 2012-2013 αποσπάστηκαν:
Σε Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: 66 Θεολόγοι
Σε Μητροπόλεις, τις Αρχιεπισκοπές Αθηνών και Κρήτης, το Διορθόδοξο Κέντρο και την Αποστολική Διακονία:  32 Θεολόγοι
Σε ΙΕΚ: 14 Θεολόγοι
Στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπ. Παιδείας: 8 Θεολόγοι
Στην Ακαδημία Αθηνών: 2 Θεολόγοι
Σε Πανεπιστήμια: 2 Θεολόγοι
ΣΥΝΟΛΟ: 124 Θεολόγοι αποσπασμένοι
ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΚΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΩΝ ΣΕ ΦΟΡΕΙΣ
Ενδεικτικά μόνο θα κάνουμε μία σύγκριση των κενών θέσεων Θεολόγων* σε κάποιες περιοχές και των Θεολόγων που ανήκουν στις ίδιες αυτές περιοχές και οι οποίοι έχουν αποσπαστεί σε φορείς.
Α΄ ΑΘΗΝΑΣ
Κενά: 19 – Αποσπασμένοι σε φορείς Θεολόγοι της Α΄ Αθήνας: 3
ΑΝΑΤ.ΑΤΤΙΚΗ
Κενά: 8  -  Αποσπασμένοι σε φορείς Θεολόγοι της Ανατ. Αττικής: 7
ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗ
Κενά: 3 -  Αποσπασμένοι σε φορείς Θεολόγοι της Δυτ. Αττικής: 4
ΛΕΣΒΟΥ
Κενά: 5 – Αποσπασμένοι σε φορείς Θεολόγοι της Λέσβου: 5
ΒΟΙΩΤΙΑ
Κενά: 2 – Αποσπασμένοι σε φορείς Θεολόγοι της Βοιωτίας: 8
ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Κενά: 14 -  Αποσπασμένοι σε φορείς Θεολόγοι των Κυκλάδων: 6
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Κενά: 17 – Αποσπασμένοι σε φορείς Θεολόγοι των Δωδεκανήσων: 3
ΛΑΚΩΝΙΑ
Κενά: 4 – Αποσπασμένοι σε φορείς Θεολόγοι της Λακωνίας: 2
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Κενά: 2 – Αποσπασμένοι σε φορείς Θεολόγοι του Πειραιά: 2
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Κενά: 2 -  Αποσπασμένοι σε φορείς Θεολόγοι της Αιτωλοακαρνανίας: 1
Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και σε άλλες Διευθύνσεις.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Για την κάλυψη των κενών θέσεων Θεολόγων στις διάφορες περιοχές της χώρας το Υπουργείο οφείλει καταρχάς να καταργήσει τις αποσπάσεις σε φορείς.
Για την κάλυψη των λίγων κενών που θα υπάρχουν μετά από την επιστροφή των αποσπασμένων σε φορείς Θεολόγων στις περιοχές που ανήκουν, αντί των υποχρεωτικών μεταθέσεων το Υπουργείο μπορεί να προωθήσει ένα πλαίσιο οικειοθελών αποσπάσεων με κίνητρα, στο πλαίσιο περίπου που διέπει τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό. Αν βρίσκονται εκπαιδευτικοί που χάρη στα κίνητρα που δίνονται ζητούν απόσπαση σε χώρες του εξωτερικού, μπορούν οπωσδήποτε να βρεθούν εκπαιδευτικοί που θα ζητήσουν απόσπαση σε ακριτικές περιοχές της χώρας (όπου υπάρχουν κυρίως κενά) αν τους δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα. Κι αν η παρούσα συγκυρία δεν επιτρέπει τη χορήγηση οικονομικών κινήτρων (επιμίσθιο κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας απόσπασης) οπωσδήποτε μπορεί να δοθεί κίνητρο επιπλέον μοριοδότησης (διπλασιασμού ή και περαιτέρω αύξησης των  μορίων) όσων θα ζητήσουν απόσπαση στις περιοχές αυτές. Ένα τέτοιο πλαίσιο δεν θα οδηγεί τον εκπαιδευτικό σε απώλεια της οργανικής θέσης που κατέχει τώρα σε κάποια περιοχή (όπως θα συμβεί στην περίπτωση των αναγκαστικών μεταθέσεων) και επιπλέον θα του παρέχει γρηγορότερη απόκτηση μορίων, που θα του εξασφαλίσουν τη μετάθεσή του σε περιοχή που επιθυμεί.
Υποχρεωτικές μεταθέσεις εκπαιδευτικών σε κάποιες περιοχές χωρίς να προηγηθεί επιστροφή όλων των αποσπασμένων σε φορείς καθηγητών στις περιοχές αυτές, όπου ανήκουν, είναι διαδικασία που θα προσκρούσει σε σχετικές διατάξεις των νόμων και θα φέρει την ηγεσία του Υπουργείου αντιμέτωπη με δικαστικές προσφυγές εκπαιδευτικών. Η περίφημη λοιπόν ανακατανομή του εκπαιδευτικού δυναμικού, για την οποία τόσο λόγο κάνει η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, μπορεί να στηριχτεί αφενός στην κατάργηση των αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε φορείς και αφετέρου στην υιοθέτηση πλαισίου οικειοθελών αποσπάσεων με κίνητρα σε ακριτικές περιοχές όπου θα υπάρχουν κενά.
Ιωάννης Τάτσης, Θεολόγος
_________________________________
* Τα στοιχεία για τα κενά Θεολόγων σε επιμέρους περιοχές αντλώ από
πηγή: alfavita.gr από  Θρησκευτικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com