29 Απρ 2012

Το ορθόδοξο μάθημα θρησκευτικών στο επίκεντρο των συναντήσεων στη Βουλγαρία του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου


Σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, αναφέρει : Συνάντηση με την Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας κα Τσέτσκα Τσάτσεβα πραγματοποίησε κατά την επίσκεψή του στα Γραφεία αυτού του κρατικού θεσμού στις 28 Απριλίου 2012 ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος.
Από τη βουλγαρική πλευρά παραβρέθηκαν οι Μητροπολίτες Βίντεν Δομετιανός, Βάρνα και Βελίκαγια Πρεσλάβα Κύριλλος, Λοβτσάν Γαβριήλ, ο Επίσκοπος Στομπίου Ναούμ, ο Επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Εθνοσυνέλευσης στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας κ. Βόλεν Σίντερωφ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θρησκειών, καταγγελιών και αναφορών των πολιτών κ. Γιόρνταν Μπακάλωφ.

Η κ. Τσάτσεβα ενημέρωσε για την ανάπτυξη των διακοινοβουλευτικών σχέσεων μεταξύ Βουλγαρίας και Ρωσίας καθώς και για τη συνεργασία της Εθνοσυνέλευσης της Βουλγαρίας με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας. Εξέφρασε τη βαθιά της ικανοποίηση για τις αδελφικές σχέσεις μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών Ρωσίας και Βουλγαρίας. Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης η επίσκεψη του Προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας αποτελεί καλή ώθηση για την περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των σχέσεων.
Εθίγη το θέμα της παγκοσμιοποίησης. Ο  Πατριάρχης Κύριλλος σημείωσε ότι αυτή η διαδικασία έχει τόσο θετικές όσο και αρνητικές πτυχές όπως η απειλή της αποδόμησης της πολιτιστικής και πνευματικής ταυτότητας των λαών. Κατά τον Πατριάρχη Κύριλλο η απώλεια της εθνικής ταυτότητας συνεπάγεται την καταστροφή της σχετιζόμενης με αυτή ηθικής συναίνεσης. «Ο νόμος είναι τίποτε άλλο από την αντανάκλαση της κοινής ηθικής συναίνεσης στο νομικό επίπεδο. Σε περίπτωση όταν ο νόμος αντιβαίνει στην ηθική συναίνεση είναι άδικος, ασκεί την αρνητική επίδραση και καταστρέφει τις ηθικές αξίες των ανθρώπων», υπογράμμισε ο Πατριάρχης Κύριλλος. Επίσης επεσήμανε ότι με τις προσπάθιες, οι οποίες καταβάλλονται σε ορισμένες χώρες να νομιμοποιηθούν φαινόμενα που δε συμμορφώνονται με τον ηθικό κώδικα, όπως οι γάμοι ομοφύλων και η ευθανασία, υποβιβάζεται η σημασία του δικαίου και της νομοθεσίας.
Η Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βουλγαρίας ευχαρίστησε τον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας για «εξαιρετικά ενδιαφέρουσες σκέψεις». Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επίσης έθεσε το θέμα της αγωγής της νεολαίας βάσει των ηθικών αξιών, όπου ιδιαίτερη βαρύτητα έχει ο ρόλος της Εκκλησίας. «Η πίστη και τα Μυστήρια της Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι εκείνα τα οποία δημιουργούν αυτά τα θεμέλια», είπε η κ. Τσάτσεβα.
Από την πλευρά του ο κ. Β. Σιντέρωφ εξέφρασε την προθυμία να εδραιώσει την Ορθόδοξη πίστη ως βάση της ζωής του Βουλγαρικού κράτους, την οποία να έχουν γνώμονα οι Ορθόδοξοι βουλευτές. Μια από τις σπουδαιότερες κινήσεις σε αυτή την κατεύθυνση είναι η εισαγωγή της υποχρεωτικής διδασκαλίας των αρχών του θρησκευτικού πολιτισμού στα σχολεία μέσης εκπαίδευσης και τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Βουλγαρίας. Συνεχίζοντας το θέμα η κ. Τσάτσεβα ενημέωσε για τις ιδιαιτερότητες του βουλγαρικού συστήματος παιδείας σε αυτό τον τομεα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com