30 Δεκ 2009

Κύπρος – Εκεί φτάσαμε. Μπόνους στα σχολεία χωρίς τσιγάρο


Ένα επιπλέον κίνητρο δίνει το υπουργείο Παιδείας στους εκπαιδευτικούς, για να προωθήσουν την εκστρατεία κατά του τσιγάρου στις σχολικές κοινότητες. Όσα σχολεία εφαρμόσουν ολοκληρωμένα προγράμματα αντικαπνιστικής αγωγής, αποκτούν το δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας για διεκδίκηση χρηματικών επάθλων.
Η απόφαση λήφθηκε από το γραφείο Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας, τα μέλη του οποίου εμπνεύστηκαν την εκστρατεία για «Σχολεία χωρίς καπνό» και ετοίμασαν πλούσιο βοηθητικό και υποστηρικτικό υλικό για επίτευξη του στόχου.Σε σχετική εγκύκλιο με θέμα «βράβευση καλών πρακτικών αντικαπνιστικής αγωγής 2009-2010», τονίζεται ότι δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα δημόσια σχολεία, όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.
Όσα επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση, θα πρέπει να συμπληρώσουν σχετικό έντυπο περιοχών δράσεων και να αποστείλουν παράλληλα, δείγματα εργασιών των μαθητών τους ή γενικό υλικό από τις αντικαπνιστικές δραστηριότητες που εφάρμοσαν, το αργότερο μέχρι τις 7 Μαΐου. Θα απονεμηθούν α’, β’ και γ’ βραβείο σε κάθε μια από τις ακόλουθες τρεις κατηγορίες: Σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης, Γυμνάσια και Λύκεια - Τεχνικές Σχολές.
Το α’ βραβείο είναι €1000, το δεύτερο €600 και το τρίτο €400.
Τα χρήματα μπορούν να αξιοποιηθούν από την κάθε σχολική μονάδα για την προώθηση δράσεων αγωγής υγείας. Να σημειωθεί ότι το υπουργείο θεωρεί ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για αντικαπνιστική αγωγή και προς τούτο επικαλείται στοιχεία για τους παράγοντες που οδηγούν τους νέους ανθρώπους στην Κύπρο να καπνίσουν.
Υποδεικνύει, μάλιστα, ότι οι παράγοντες αυτοί δείχνουν ότι η αντικαπνιστική αγωγή δεν πρέπει να περιοριστεί στους μαθητές αλλά να επεκταθεί και προς το οικογενειακό τους περιβάλλον.
Μέσα από έρευνες διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων:
?Οι έφηβοι που εξέφρασαν φιλοδοξία για περαιτέρω μόρφωση παρουσίασαν χαμηλότερα ποσοστά καπνίσματος
. Για παράδειγμα, το 4% των μαθητών Γυμνασίου που καπνίζουν δήλωσαν ότι θέλουν να λάβουν τριτοβάθμια εκπαίδευση σε σχέση με 78.6% των καπνιστών εφήβων που είπαν ότι δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο.
?Διαφάνηκε ότι οι νέοι άνθρωποι έχουν μια γενικά χαμηλή επιθυμία να αποκοπούν από το κάπνισμα.
?Η επιρροή από φίλους είναι επίσης φανερή: οι έφηβοι και οι νέοι που έχουν τα υψηλότερα ποσοστά καπνίσματος δήλωσαν ότι συναναστρέφονται συχνά με φίλους τους που καπνίζουν.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ
«Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» - 28 /12/2009

2 σχόλια:

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Το τσιγάρο αντικατέστησε την αρχέγονη τάση του ανθρώπου να ρέπει σε παραισθησιογόνες ουσίες. Είναι εθιστική ουσία, αλλά δεν είναι παραισθησιογόνος. Η σωματική δε εξάρτηση που δημιουργεί, δεν προκαλεί τα επικίνδυνα στερητικά σύνδρομα που κάνουν οι άλλες ουσίες. Σημειωτέον ότι και το οινόπνευμα, αυτή την αρχέγονη "παραισθητική" τάση του ανθρώπου εξυπηρετεί.

Δεν υποστηρίζω και δεν συνιστώ το κάπνισμα επ΄ ουδενί με αυτά που γράφω. Αλλά είναι ηλίου φαεινότερο, που αποβλέπουν όλα αυτά με την αντικαπνιστική εκστρατεία/υστερία. Θα εντάξουν σταδιακά τον καπνό στις απαγορευμένες ουσίες, θα το ρίξουν στην παρανομία και η οικονομία θα ανασάνει. Η άλλη οφθαλμοφανής κλοπή που μπορούν να κάνουν, και θα την κάνουν (είδαμε να φορολογούνται υπέρογκα τα σαράβαλα), είναι να φορολογούν τα τσιγάρα όσο και η αξία τους. Διπλάσιες τιμές ή ακόμη και πενταπλάσιες, λόγω πράσινης ανάπτυξης. Η νέα νόμιμη κλοπή λέγεται σήμερα "πράσινη ανάπτυξη". Τα οινοπνευματώδη είναι πράσινα και εξαιρούνται, αν και το κακό που κάνουν είναι χειρότερο του καπνού.

Δεν είμαστε καθόλου βλάκες.

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Και για να μη θεωρηθούν υπερβολές αυτά που γράφω, ειδικά δε το "Θα εντάξουν σταδιακά τον καπνό στις απαγορευμένες ουσίες, θα το ρίξουν στην παρανομία και η οικονομία θα ανασάνει", αναφέρω ότι σύμφωνα με τις σοφές κεφαλές διάσημων και βραβευμένων οικονομολόγων, η παραοικονομία οφελεί την οικονομία (με έντονη γραφή και υπογράμμιση αυτό). Αυτό το γράφουν στα βιβλία τους. αλλά αποφεύγουν δημόσια να το δηλώσουν. Πράσινη ανάπτυξη λοιπόν και πράσινη νόμιμη κλοπή.

"Στην υγειά μας, ρε παιδιά"!!!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com