30 Οκτ 2009

Η Λουθηρανή «ποπ επίσκοπος» επιθυμεί « πάρα πολύ να ενισχύσει τον οικουμενισμό »


Γυναίκα επικεφαλής των γερμανών λουθηρανών.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.Μια γυναίκα και μάλιστα διαζευγμένη και μητέρα τεσσάρων παιδιών, την επίσκοπο του Ανοβέρου Μαργκότ Κέσμαν, εξέλεξαν οι γερμανοί προτεστάντες ως επικεφαλής της Λουθηρανικής Εκκλησίας τους. Είναι η πρώτη φορά που αναδεικνύεται γυναίκα στην κεφαλή της Λουθηρανικής Προτεσταντικής Εκκλησίας και η τρίτη που γυναίκα τίθεται επικεφαλής σε μεγάλη Χριστιανική Εκκλησία.
Η ηλικίας 51 ετών Κέσμαν εμφανιζόταν συχνά σε τηλεοπτικά τοκ σόου και την αποκαλούσαν στον χώρο των ΜΜΕ «η ποπ επίσκοπος» . Ορισμένοι επικριτές της έσπευσαν να σχολιάσουν πικρόχολα ότι « πρόκειται για κάτι μεταξύ Μητέρας Τερέζας και Ντεμί Μουρ».
Πολλοί συντηρητικοί τη θεωρούσαν αμφιλεγόμενη υποψήφια για την πνευματική ηγεσία των 25 εκατομμυρίων γερμανών προτεσταντών και καλβινιστών, θέτοντας ζήτημα «ηθικής», ακριβώς λόγω του διαζυγίου της.
Κατάφερε όμως να συγκεντρώσει 132 επί συνόλου 142 ψήφων στη Σύνοδο των εκπροσώπων 22 Λουθηρανικών Εκκλησιών, η οποία έγινε για την αντικατάσταση του αποχωρήσαντος επισκόπου του Βερολίνου Βόλφγκανγκ Χούμπερ , ηλικίας 67 ετών. « Επιθυμώ πάρα πολύ να ενισχύσω τον οικουμενισμό » δήλωσε η κυρία Κέσμαν.
Η Λουθηρανική Παγκόσμια Ομοσπονδία (LWF) χαιρέτισε την εκλογή της. « Στέλνει ένα σήμα στην Εκκλησία, σε όλον τον κόσμο πως ο Θεός μάς καλεί χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το φύλο, το χρώμα ή η καταγωγή » λέει ο αιδεσιμότατος Ισμαελ Νόκο, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας. Το έργο που αναλαμβάνει η επίσκοπος Κέσμαν, η θητεία της οποίας είναι εξαετής, δεν είναι εύκολο: θα πρέπει να διευρύνει τη συρρικνούμενη απήχηση της Εκκλησίας, η οποία χάνει πιστούς τα τελευταία χρόνια. Εχει τη φήμη της εκσυγχρονίστριας, ενώ υποστηρίζει τον στενότερο διάλογο μεταξύ καθολικών και προτεσταντών.
Η μεταρρυθμιστική οργάνωση καθολικών «Εμείς είμαστε Εκκλησία» εκτιμά πως η εκλογή της στέλνει ένα σήμα για την αποδοχή και από τους καθολικούς γυναικών ιερωμένων.
Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ΄
, ο οποίος είναι Γερμανός, έχει δηλώσει την πλήρη αντίθεσή του στην είσοδο γυναικών στον κλήρο των καθολικών. Προσφέρθηκε μάλιστα να δεχθεί στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τους συντηρητικούς εκείνους αγγλικανούς κληρικούς οι οποίοι αντιτίθενται τόσο στη χειροτονία γυναικών όσο και ομοφυλοφίλων κληρικών.
Οι δυο άλλες γυναίκες που ηγούνται μεγάλων χριστιανικών εκκλησιών είναι η προεδρεύουσα επίσκοπος Κάθριν Τζέφερς Σκόρι της Επισκοπικής Εκκλησίας των Ηνωμένων Πολιτειών και η επίσκοπος Σούζαν Τζόνσον της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας του Καναδά.

«ΤΟ ΒΗΜΑ»- Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ:
Γερμανία: Μία 50χρονη, διαζευγμένη μητέρα τεσσάρων παιδιών, αναλαμβάνει επικεφαλής της Γερμανικής Προτεσταντικής "Εκκλησίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com