28 Μαΐ 2009

Γαλλία: Υπόλογη για απάτη η Σαϊεντολογία


Σοβαρότατες κατηγορίες αντιμετωπίζει η Εκκλησία της Σαϊεντολογίας στη Γαλλία έπειτα από καταγγελίες ατόμων που την είχαν ασπαστεί στο παρελθόν. Βασική κατηγορία που αντιμετωπίζουν οι έξι ηγέτες του γαλλικού παραρτήματος, αλλά και το βιβλιοπωλείο που σχετίζεται με την Εκκλησία, είναι η «οργανωμένη απάτη» σε βάρος πρώην πιστών της. Οι έξι αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης 10 ετών και πρόστιμο αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η ίδια η Εκκλησία απειλείται με οριστικό κλείσιμο και πρόστιμο πέντε εκατομμύριων ευρώ.
Η πρώτη από τους τρεις ενάγοντες
κατηγορεί την Εκκλησία για πιέσεις που της άσκησε ώστε να καταβάλει το ποσό των 20.000 ευρώ για αγορά βιβλίων, ψυχοφαρμάκων και μιας συσκευής που ονομάζεται « ηλεκτρόμετρο», ενός οργάνου που υποτίθεται ότι μετράει την ψυχολογική κατάσταση του ατόμου.
Τις νομικές διαδικασίες κίνησε ο ανεξάρτητος δικαστής Ζαν-Κριστόφ Ουλέν έπειτα από 11ετή έρευνα. Σε παρόμοιες καταγγελίες στο παρελθόν, η γαλλική Εισαγγελία είχε αποφανθεί ότι κίνητρο της αίρεσης ήταν « οι θρησκευτικές της πεποιθήσεις » και όχι το « οικονομικό συμφέρον ». Στην τελευταία από τις πέντε καταγγελίες που έχουν γίνει κατά της Σαϊεντολογίας στη Γαλλία από τη δεκαετία του 1970, το 2006, ο ένθερμος πιστός της και διάσημος ηθοποιός Τομ Κρουζ ζήτησε και έλαβε ακρόαση από τον Νικολά Σαρκοζί με στόχο τη διακοπή των νομικών διαδικασιών.
Ενάγουσα είναι και η Ένωση Γάλλων Φαρμακοποιών, που καταγγέλλει την Εκκλησία της Σαϊεντολογίας για αθέμιτο ανταγωνισμό
, επειδή υποχρεώνει τα μέλη της να αγοράζουν μόνο τα εναλλακτικά φάρμακα που φέρουν τη σφραγίδα της οργάνωσης.
Η Εκκλησία της Σαϊεντολογίας ιδρύθηκε το 1952 από τον αμερικανό συγγραφέα Λαφαγέτ Ρόναλντ Χάμπαρτ. Πρεσβεύει ότι όλοι οι άνθρωποι είναι αθάνατα όντα που έχουν ξεστρατίσει από την πραγματική τους φύση, ότι η μετενσάρκωση είναι δυνατή και ότι πολλοί έχουν ζήσει σε άλλους πλανήτες του Σύμπαντος. Η οργάνωση λέει ότι «ελέγχει την πρόοδο των ψυχών» των μελών της.
Με αντάλλαγμα δωρεές και την καταβολή χρηματικών ποσών, τους προτείνει σεμινάρια «εξαγνισμού», βιταμίνες, θεραπείες με σάουνα, και άλλα παρόμοια.
Πηγή: «Βήμα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com