31 Μαρ 2009

Η επιστολή της Ιεράς Συνόδου για τα Θρησκευτικά και κάποιες εφημερίδες.


Κάποιες εφημερίδες αναφέρουν την είδηση όπως έπρεπε να κάνουν φροντίζοντας για την ενημέρωση του πολίτη και κάποιες έδειξαν ξανά το πρόβλημα που έχουν.

Το Βήμα γράφει:

Επιμένει ο κ. Ιερώνυμος για υποχρεωτικά Θρησκευτικά

Την πάγια θέση της Εκκλησίας για την υποχρεωτική διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στα σχολεία, καθώς και για την ανάγκη πρόσληψης περισσότερων θεολόγων στη Μέση Εκπαίδευση επανέλαβε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος σε επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο . Ο Αρχιεπίσκοπος στην επιστολή του ζητεί να αυξηθεί ο αριθμός των κατ΄ έτος διοριζομένων θεολόγων «προκειμένου να καλυφθεί η αδιοριστία 4.000 και πλέον πτυχιούχων Θεολογίας», καθώς και να σημειωθεί αύξηση των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών στη Δευτεροβάθμια, Γενική, Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση.



Το Έθνος γράφει:

Ζητεί αύξηση θεολόγων και ωρών διδασκαλίας για Θρησκευτικά

Αύξηση του αριθμού των διοριζομένων θεολόγων αλλά και των ωρών διδασκαλίας των Θρησκευτικών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ζητεί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από τον υπουργό Παιδείας, Άρη Σπηλιωτόπουλο.

Η επιστολή περιέχει συνολικά επτά αιτήματα, ενώ γίνεται και πάλι αναφορά περί υποχρεωτικού χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Συγκεκριμένα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ζητεί από τον κ. Σπηλιωτόπουλο να διορίζονται κάθε χρόνο περισσότεροι θεολόγοι, προκειμένου «καλυφθεί η αδιοριστία 4.000 και πλέον πτυχιούχων Θεολογίας». Επίσης, η Ιερά Σύνοδος αιτείται να αυξηθούν οι ώρες διδασκαλίας των Θρησκευτικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε «γενική, τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση».
Μια ακόμη πρόταση είναι ο διορισμός θεολόγων και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, με το αιτιολογικό ότι εκεί διορίζονται καθηγητές άλλων ειδικοτήτων, όπως μουσικής, ξένων γλωσσών και φυσικής αγωγής.
Επιπλέον, η Εκκλησία ζητεί από τον υπουργό Παιδείας να έχουν οι θεολόγοι τη δυνατότητα συμμετοχής σε διαγωνισμούς, όπου μετέχουν και άλλοι πτυχιούχοι ξένων γλωσσών και να αξιοποιηθούν οι θεολόγοι στον Θρησκευτικό Τουρισμό.
Επιπροσθέτως, διατυπώνεται το αίτημα για διορισμό 100 θεολόγων στο ποιμαντικό έργο της Εκκλησίας, έπειτα από εισηγήσεις των κατά τόπους μητροπόλεων και ακόμη η παροχή θέσεων σε Θεολόγους στον τομέα της ξενάγησης σε θρησκευτικά μνημεία.
Ένα ακόμη θέμα το οποίο τίθεται στη συγκεκριμένη επιστολή είναι το θέμα της υποχρεωτικής διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών.
Η Εκκλησία ζητεί και πάλι από το υπουργείο να αποστείλει διευκρινιστική εγκύκλιο για τον υποχρεωτικό χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών.
Τα αιτήματα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, τίθενται από την Ιερά Σύνοδο, καθώς σε πρόσφατη συνεδρίασή της συζητήθηκαν τα πορίσματα ημερίδας που διεξήχθη σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ενωση Θεολόγων.


Η Ελευθεροτυπία γράφει:


Ιερώνυμος: Αυξήστε Θρησκευτικά

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, με μια επιστολή, που κάποιοι περιέγραψαν ως αρνητική έκπληξη, απευθυνόμενος στον υπουργό Παιδείας Αρη Σπηλιωτόπουλο εξέφρασε την «πάγια θέση» της Ιεράς Συνόδου «περί της υποχρεωτικής διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών διά Χριστιανούς Ορθοδόξους μαθητάς, ως και το Σύνταγμα ορίζει».
Επικαλούμενος την Ιερά Σύνοδο, ο αρχιεπίσκοπος διατυπώνει επτά αιτήματα εκ μέρους των καθηγητών Θεολογίας. Η επιστολή εστάλη στον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων στις 3 Μαρτίου και σ' αυτήν ο Ιερώνυμος, όπως και ο προκάτοχός του Χριστόδουλος, επικαλείται το Σύνταγμα και διεκδικεί με τον δικό του τρόπο μερίδιο εξουσίας.
Ζητάει την αποστολή διευκρινιστικής εγκυκλίου στα σχολεία, επικαλούμενος το Σύνταγμα, ώστε κανένας από τους μαθητές -μεταξύ τους και οι ορθόδοξοι- να μην έχει τη δυνατότητα να κάνει χρήση εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας, έπειτα από υποδείξεις του Συνήγορου του Πολίτη, που προβλέπει την προαιρετική παρακολούθηση του μαθήματος των θρησκευτικών.
Εκτός της έκδοσης νέας εγκυκλίου, παρακαλεί τον Αρη Σπηλιωτόπουλο να εξετάσει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του τη δυνατότητα για:
* Αύξηση του αριθμού των θεολόγων που διορίζονται κάθε χρόνο, «προκειμένου να καλυφθεί η αδιοριστία 4.000 και πλέον πτυχιούχων Θεολογίας».
* Αύξηση των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
* Διορισμό θεολόγων και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, για τη διδασκαλία των θρησκευτικών «ως συμβαίνει με τους καθηγητάς ξένων γλωσσών, φυσικής αγωγής και μουσικής διά τα αντίστοιχα μαθήματα».
* Αξιοποίηση θεολόγων στον θρησκευτικό τουρισμό.
* Διορισμό 100 θεολόγων στις μητροπόλεις για το ποιμαντικό έργο της Εκκλησίας.
* Διορισμό θεολόγων ως ξεναγών μουσείων ή εκθέσεων βυζαντινών ή μεταβυζαντινών κειμηλίων.
Όπως είναι γνωστό, η διδασκαλία των Θρησκευτικών με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας επί Ευριπίδη Στυλιανίδη, δεν είναι υποχρεωτική. Στην εγκύκλιο αναφέρεται επίσης ότι οι μαθητές που ζητούν απαλλαγή από το μάθημα δεν οφείλουν να αναφέρουν και τον λόγο της απόφασής τους.
Η εγκύκλιος εκδόθηκε το περασμένο καλοκαίρι, κατόπιν υπόδειξης του Συνηγόρου του Πολίτη. Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης τον περασμένο Νοέμβριο, μετά τις διαμαρτυρίες μητροπολιτών, είχε απευθυνθεί στον Συνήγορο του Πολίτη χαρακτηρίζοντας «υπέρβαση των ορίων της θεσμικής αρμοδιότητας της Αρχής» όσα υποδείκνυε για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών. Ωστόσο επαναλάμβανε μεταξύ άλλων ότι «οι εξαιρούμενοι για λόγους συνείδησης αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι μαθητές δεν υποχρεούνται να δηλώσουν το διαφορετικό δόγμα ή θρήσκευμα στο οποίο πιστεύουν».
Τώρα ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μέσω της Ιεράς Συνόδου, επανέρχεται και δίνει συνέχεια σ' ένα θέμα που άπτεται του υπουργείου Παιδείας και σε καμία περίπτωση της Ιεράς Συνόδου.

Μάλιστα η Ελευθεροτυπία έχει και νέα δήλωση του Συνηγόρου του Πολίτη.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: Με απλή υπεύθυνη δήλωση η απαλλαγή

Ο βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη, Ανδρέας Τάκης, υπεύθυνος του τομέα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε στην «Ε» ότι η Ανεξάρτητη Αρχή εμμένει στις πάγιες απόψεις που έχει εκφράσει ήδη από το 2002 για το θέμα αυτό.
Σύμφωνα με τον Συνήγορο, δικαίωμα απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών δεν έχουν μόνον οι αλλόθρηκοι ή ετερόδοξοι μαθητές, αλλά όλοι οι μαθητές ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, εφόσον επικαλεστούν (οι ίδιοι ή οι κηδεμόνες τους) λόγους συνείδησης με απλή υπεύθυνη δήλωση.
Η πιο πρόσφατη παρέμβαση του Συνηγόρου έγινε τον περασμένο Νοέμβριο, με επιστολή που έστειλε στον ειδικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Γ. Γούση. Εκεί ο Συνήγορος αναφέρει χαρακτηριστικά πως το Σύνταγμα (άρθρο 16 παρ. 20) υποχρεώνει μεν την πολιτεία να παρέχει θρησκευτική εκπαίδευση, αλλά δεν υποχρεώνει παράλληλα και τους πολίτες να τη δέχονται, εφόσον το μάθημα των Θρησκευτικών στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα διατηρεί τον ομολογιακό του χαρακτήρα.
Όσο επομένως το μάθημα των Θρησκευτικών έχει ομολογιακό και όχι γνωσιολογικό χαρακτήρα, το δικαίωμα απαλλαγής από το μάθημα πρέπει να αναγνωριστεί σε όλους τους μαθητές και όχι μόνο στους αλλόδοξους, επισημαίνει ο Συνήγορος. Όπως υπογραμμίζει με νόημα, δεν είναι συνταγματικώς θεμιτό η απαλλαγή για λόγους συνείδησης να εξαρτάται από οποιασδήποτε μορφής -θετικής ή αρνητικής- δήλωση θρησκεύματος.
Συνεπώς η έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου περί υποχρεωτικότητας των Θρησκευτικών για τους ορθόδοξους μαθητές θα ακύρωνε στην πράξη τη δυνατότητα απαλλαγής από τη διδασκαλία όσων μαθητών είναι μεν χριστιανοί ορθόδοξοι αλλά δεν επιθυμούν την παρακολούθηση του μαθήματος.
Έχοντας όλα αυτά υπόψη του, ο Συνήγορος του Πολίτη, Γ. Καμίνης, σχολίασε με έμφαση στο εισαγωγικό σημείωμα της πρόσφατης ετήσιας έκθεσης πως «ο Συνήγορος χρειάζεται τη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, συμπολιτευόμενης και αντιπολιτευόμενης, η οποία δυστυχώς δεν είναι αυτονόητη, ίδιως όταν οι θέσεις του αντιβαίνουν σε απόψεις που εκφράζουν ισχυρές και οργανωμένες ομάδες πίεσης. Τέτοιες καταστάσεις έχει κατά καιρούς βιώσει η Αρχή με αποκορύφωμα την πρόσφατη υπόθεση σχετικά με τις προϋποθέσεις απαλλαγής των μαθητών από τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών».

ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ:
Άναρχες και υπεράνω όλων Αρχές.

Από κεκτημένη ταχύτητα ο Συνήγορος του Πολίτη παρακάμπτοντας το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων έσπευσε να δώσει εντολές προς τις Διευθύνσεις των Σχολείων σχετικά με την αδιάκριτη απαλλαγή των μαθητών από τα Θρησκευτικά. Στο δελτίο Τύπου, που εξέδωσε έν αγνοία του ΥΠΕΠΘ , μας θυμίζει ότι : « από το 2002 ο Συνήγορος του Πολίτη είχε επισημάνει ότι το γενικό πλαίσιο προστασίας της θρησκευτικής ελευθερίας επιβάλλει το να μην συνοδεύεται η απαλλαγή από οιαδήποτε έμμεση κύρωση ή επαχθή προϋπόθεση . Ως επαχθής προϋπόθεση θα μπορούσε να εκληφθεί η απαίτηση αποκάλυψης των θρησκευτικών πεποιθήσεων του μαθητή»
Παρά τον οφειλόμενο σεβασμό μας προς τις διορισμένες και αδρά αμειβόμενες ανεξάρτητες αρχές, ……μόνον απέχθεια δημιουργούν μέσα μας.Διατυπώνουν μάλιστα σοβαρές απόψεις σχετικά με το χαρακτήρα του μαθήματος υπερφαλαγγίζοντας ακόμη και το Σύνταγμα : «Το άρθρο 16 παραγρ. 2 του Συντάγματος δημιουργεί υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει θρησκευτική εκπαίδευση, όχι όμως και υποχρέωση των πολιτών να την δέχονται, εφόσον το μάθημα των Θρησκευτικών στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα διατηρεί ομολογιακό χαρακτήρα»
Ο ομολογιακός χαρακτήρας λοιπόν, τους ενοχλεί;Μακάρι να ήταν ομολογιακός ˙ δυστυχώς όμως απωλέσθη καθ΄οδόν προς τον εκσυγχρονισμό μας.Ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας στην επιστολή του προς τον ΣτΠ πιστοποιεί ότι «το μάθημα των Θρησκευτικών δεν έχει ομολογιακό – κατηχητικό χαρακτήρα αλλά είναι γνωσιολογικό, δηλαδή συμπεριλαμβάνει αναφορές όχι μόνον στην επικρατούσα θρησκεία αλλά και σε άλλα δόγματα και θρησκείες».
Που πρέπει να φθάσει το ΜτΘ ; Καίγονται για τη μετατροπή του σε θρησκειολογία , διότι γνωρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό μεθοδικά και ανώδυνα το μάθημα εκπίπτει και αυτοκαταργείται , ελαχιστοποιούνται οι ώρες διδασκαλίας και διατίθενται - γιατί όχι; - για το μάθημα σεξουαλικής Αγωγής, των οποίων τα εγχειρίδια ετοιμάσθηκαν.
Σχετικά μάλιστα με τη συμμόρφωσή μας προς τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλά θα κάνουν οι Ανεξάρτητες Αρχές να σταματήσουν να επικαλούνται, διότι αποδεικνύονται αναξιόπιστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com