25 Μαρ 2009

Όριο 30% για τα παιδιά των αλλοδαπών στα σχολεία της Ιταλίας.


Από το νέο σχολικό έτος στην Ιταλία θα τεθεί σε εφαρμογή νέος κανονισμός, βάσει του οποίου τα παιδιά των μεταναστών δε θα επιτρέπεται να ξεπερνούν το 30%, επί του συνόλου μαθητών της κάθε τάξης.
Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Μαρία Στέλλα Τζελμίνι, το νέο μέτρο θα εφαρμοστεί στην αρχή πειραματικά, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον δώδεκα μήνες, για να μπορέσει να επεκταθεί σε όλα τα σχολεία.
Η υπουργός έφερε ως παράδειγμα ένα δημόσιο δημοτικό σχολείο στη Ρώμη, όπου σε σύνολο 180 μαθητών, οι 165 προέρχονται από οικογένειες μεταναστών.
«Περιπτώσεις σαν κι αυτή, πρέπει να μας κάνουν να προβληματισθούμε. Η γνώση της ιταλικής γλώσσας και του Συντάγματος της χώρας, είναι στοιχεία απαραίτητα για την ένταξη των παιδιών», επεσήμανε η Μαρία Στέλλα Τζελμίνι.
Ο νέος κανονισμός προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Ιταλία. Το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, το Cgil, έκανε λόγο για «κίνδυνο εκτοπισμού και υποχρεωτικής μετανάστευσης των ξένων παιδιών, από το ένα σχολείο στο άλλο». Η βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Μαρία Κόσια, δήλωσε ότι αλλοδαπά θα πρέπει να θωρούνται μόνο τα παιδιά που αντιμετωπίζουν ουσιαστικές δυσκολίες με την ιταλική γλώσσα.
Τον περασμένο Οκτώβριο, η Λέγκα του Βορρά είχε ζητήσει τη δημιουργία χωριστών τάξεων, για την εκμάθηση των ιταλικών. Μετά, όμως, την αντίδραση της αντιπολίτευσης, εθελοντικών οργανώσεων της καθολικής εκκλησίας και μεγάλου μέρους των διδασκόντων, η πρόταση «πάγωσε».
Πηγή:zougla

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΕΜΕΙΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ;

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com