25 Νοε 2008

ΜΑΘΗΜΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ – Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ


Το Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων εξέδωσε τρεις εγκυκλίους,για το μάθημα των Θρησκευτικών, ο δε Υπουργός δήλωσε, ότι έπρεπε να συμμορφωθεί προς απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως του επεσήμανε κάποια από τις ανεξάρτητες αρχές .

ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ ΤΩΝ ΕΓΚΥΚΛΙΩΝ ΥΠΕΠΘ ΓΙΑ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ :

(1) (2) (3)

- Δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στην Κέρκυρα: «Υπάρχει γι' αυτό καταδικαστική απόφαση της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και υπάρχει και απόφαση της ανεξάρτητης Αρχής. Αυτές οι αποφάσεις έχουν κοινοποιηθεί στην ελληνική διοίκηση πριν από 2 χρόνια. Όταν παρέλθει η διετία και δεν έχει γίνει μια μορφή προσαρμογής σε αυτά τα δεδομένα τότε κινδυνεύει να υποστεί κυρώσεις και ο διδάσκων και ο διευθυντής του σχολείου που έχει την ευθύνη για τη συλλογή αυτών των δηλώσεων».http://www.antibaro.gr/index.php?&option=com_content&task=view&id=447&Itemid=88

- Δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στην Παναγία Σουμελά : http://www.xronos.gr/news/detail.php?ID=41298&print=Y

- Ο Συνήγορος του πολίτη για το μάθημα των Θρησκευτικών :ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

-ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΥΠΕΠΘ

- Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος απαντά στον Συνήγορο του πολίτη:
«Επίσης ανεγνώσθησαν το από 14.11.2008 έγγραφο του Συνήγορου του Πολίτη προς το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς και το από 17.11.2008 Δελτίο Τύπου, σχετικά με την διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στα Σχολεία. Σύμφωνα με αυτά υποστηρίζεται ότι η Ελλάδα υποχρεούται να συμμορφωθεί, με σχετική Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για την απαλλαγή μαθητών από την διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος υπενθυμίζει ότι η εν λόγω απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με ειδική αναφορά μόνο στο μάθημα των Θρησκευτικών, δεν υπάρχει, σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών. Παρόμοιο γεγονός συνέβη στη Νορβηγία, όταν προσέφυγαν αλλόθρησκοι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καταγγέλοντας την χώρα, μόνον διότι δεν τους επέτρεπε ολική απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών αλλά τους επέτρεπε μόνον μερική.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατεδίκασε τη Νορβηγία γι’ αυτό τον λόγο, και μόνον. Προς την υποχρέωση αυτή η Ελλάδα έχει ήδη συμμορφωθεί από πολλών ετών και δεν ανακύπτει νέα υποχρέωση συμμορφώσεώς της.Υπενθυμίζει επίσης ότι η διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη στη Χώρα μας.».http://www.ecclesia.gr/greek/holysynod/holysynod.asp?id=1051&what_sub=d_typou

- Ανεζήτησα την επίμαχη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και διεπίστωσα ότι λέγει εντελώς άλλα και όχι αυτά που υπεστήριζε ο συνήγορος του πολίτου . Πρόκειται περί της αποφάσεως του Δικαστηρίου αυτού της 29-6-2007( υπόθεση 15472/02 Folgero και άλλοι κατά Νορβηγίας), η οποία έχει ως εξής.

Εις την Νορβηγία το μάθημα των Θρησκευτικών εδιδάσκετο σε δύο ενότητες. Η πρώτη ήταν το κανονικό μάθημα των Θρησκευτικών, όπως το ξέρουμε και στην Ελλάδα και το άλλο ήταν φιλοσοφία. Το πρώτο το παρακολουθούσαν οι Χριστιανοί μαθηταί και το δεύτερο οι αλλόθρησκοι ή οι άθεοι. Τα δύο αυτά μαθήματα συνενώθηκαν εις ένα, ήτοι μάθημα Χριστιανικής Θρησκείας και άλλες Θρησκείες.

Επ΄αυτού οι μεν Χριστιανοί μαθηταί παρακολουθούσαν το μάθημα Χριστιανικής Θρησκέιας, οι δε αλλόθρησκοι ή άθεοι το άλλο τμήμα. Κάποιοι (αλλόθρησκοι ή άθεοι ) εζήτησαν την απαλλαγή τους και από τα δύο μαθήματα και όχι μόνο από το της Χριστιανικής Θρησκείας . ‘όμως Η Νορβηγία δεν τους εχορήγούσε τέτοιαν (ολική) απαλλαγή. Προσέφυγαν λοιπόν εις το Ευρωπ. Δικαστήριο και εδικαιώθησαν. Αυτό είναι όλο.

Η Ελλάς χορηγεί εις τους αθέους η τους αλλοθρήσκους ολική απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών και επομένως καμμίαν υποχρέωση δεν έχει να χορηγήσει απαλλαγή και των Χριστιανών Ορθοδόξων μαθητών. (Απόσπασμα από την εκδήλωση για το μάθημα των Θρησκευτικών στα Τρίκαλα :«Η Συνταγματική κατοχύρωση και η ωφελιμότητα του μαθήματος των Θρησκευτικών» με ομιλητή τον κ. Γεώργιο Κρίππα , Διδάκτορα Συνταγματικού Δικαίου και καθηγητή στο ελεύθερο πανεπιστήμιο).

- Απαντητική επιστολή του ΥΠΕΠΘ κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη σε επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη για το μάθημα των θρησκευτικών:http://aktines.blogspot.com/2008/11/blog-post_8705.html

- Σχόλια :
- http://aktines.blogspot.com/2008/11/blog-post_7638.html

- http://aktines.blogspot.com/2008/11/blog-post_24.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com